Sofia Bulgarije
Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en tevens de grootste stad van het land. Het ligt in het westen van Bulgarije in de buurt van de landgrenzen met Servië en Macedonië. Ten zuiden van Bulgarije ligt Griekenland. De stad ligt aan de voet van het Vitosjagebergte, ook wel Vitosha genoemd. De stad heeft een internationale luchthaven, die in het Bulgaars Летище София heet. Je kunt dit lezen als Letishte Sofiya. In dit artikel lees je meer over de stad, geschiedenis, de wijken, partnersteden en algemene informatie.

Geschiedenis van Sofia
Vroeger heette de stad Serdica. Dit was vernoemd naar de stam Serden die in dit gebied woonden. De stad werd volledig verwoest door de Hunnen. Dit was een grote nomadenstam die vanuit Azië naar Europa trok. Onderweg vernielden en verwoesten zij vrijwel alles wat op hun pad lag. De stad Serdica werd helaas ook vernield. De keizer Justanianus I herbouwde na deze verwoesting de stad en noemde het Triaditsa. De Slavische bevolking die in de stad actief was bleven het echter stug Sredets oftewel Serdica noemen. In 1376 werd de stad Sofia genoemd. Deze naam kwam van de Sveti Soiakerk. De kerk, die nu Saint Sofia kerk wordt genoemd, kun je nog steeds bezoeken en is een van de oudste kerken in Europa.
Ottomaanse Rijk
Enkele jaren na de naamswijziging werd de stad toegeëigend door het Ottomaanse rijk. Dit Islamitische rijk zal vijf eeuwen lang over de stad heersen. Onder leiding van sultan Murat I veroverden zij ook meer gebieden in Bulgarije en Servië. Pas in 1878 werd de stad door de Russen veroverd tijdens de Russisch-Turkse-Oorlog. De Russen vochten in deze oorlog, die van 1877 tot 1878 duurde, tegen het Ottomaanse Rijk. Zij kregen bijval van onder andere Roemenië, dat graag weer onafhankelijk wilde zijn. Na het heroveren van de stad Sofia door de Russen werd het vrijwel direct de hoofdstad van het nieuwe Bulgarije. Eigenlijk was dit gek, omdat steden zoals Roese en Varna beiden groter waren op dat moment. Sofia groeide echter in de jaren daarna erg hard.


Bevrijding
Als dank aan de Russische bevrijding van het Ottomaanse Rijk werd de Alexander Nevski Kathedraal gebouwd. Dit is nog steeds een van kerken in Sofia en tevens het meest beroemde bouwwerk.
Communistische stijl
In de Tweede Wereldoorlog werd er wederom veel schade aangericht in de stad. Hierdoor moest het weer herbouwd worden. Ditmaal werd dat in een meer traditionele communistische stijl gedaan. Deze stijl herken je tegenwoordig nog steeds terug als je door de stad loopt.
Partnersteden van Sofia
- Algiers, Algerije
- Ankara, Turkije
- Athene, Griekenland
- Bratislava, Slowakije
- Brussel, België
- Boedapest, Hongarije
- Bursa, Turkije
- Helsinki, Finland
- Kiev, Oekraïne
- Londen, Verenigd Koninkrijk
- Milaan, Italië
- Parijs, Frankrijk
- Pittsburgh, Verenigde Staten
- Praag, Tsjechië
- Sint-Petersburg, Rusland
- Skopje, Macedonië
- Tel Aviv, Israël
- Warschau, Polen