In Sofia kun je als museumliefhebber je hart ophalen. Er zijn erg veel mooie musea te vinden in en rondom de stad. Dit zijn een aantal kleinere gebouwen, maar de meeste gebouwen zijn gigantisch en staan vol met interessante bezienswaardigheden. Er zijn in Sofia 6 grotere musea:

Welke zijn echt de moeite waard?

Wij zijn in de afgelopen jaren in alle bovenstaande museums geweest. Natuurlijk blijft het een kwestie van smaak, maar de volgende drie (in willekeurige volgorde) zijn onze favoriete. Deze zijn echt een must als je op stedentrip gaat naar Sofia.

Nationaal Historisch Museum

Aan de voet van de Vitosha bergen vind je het nationale museum van Bulgarije. Ook al staat deze lijst in willekeurige volgorde: je moet dit echt gezien hebben. Het gebouw zelf is al zeer imposant, maar de binnenkant is dat zeker ook. Er zijn meerdere kamers met wisselende tentoonstellingen te vinden. In de achterste zaal heb je een prachtig uitzicht op de bergen. Als je de trap oploopt heb je weer een geweldig uitzicht over de stad Sofia. In het museum leer je veel over de geschiedenis van de stad en het land aan de hand van voorwerpen. Zo kom je er onder andere kroonjuwelen tegen en andere mooie voorwerpen en schilderijen. Informatiebordjes zijn er ook in het Duits en Engels aanwezig.

museum musea sofiaEarth and Man National Museum

Earth and Man National Museum (Aarde en de mens Nationale museum, vrij vertaald) is een van de hoogtepunten voor iedereen die houdt van aardrijkskunde, mineralen en edelstenen. Hier kun je een grote tentoonstelling vinden van de mooiste dingen die de aarde rijk is. Ze hebben er grote edelstenen en mineralen in de tentoonstelling. Ook vindt je er heel veel leuke en nuttige informatie over Sofia en Bulgarije.

National Art Gallery

Het gebouw kun je niet missen als je een stadswandeling maakt door Sofia. Vaak hangen er ook grote posters op het gebouw met reclame voor het museum. Je kunt hier schilderijen en andere kunstwerken vinden van grote nationale schilders, maar ook van internationale namen. Het is erg leuk (en goedkoop) om hier eens een kijkje te nemen als je tijd over hebt. Meer lezen over dit museum kan op de pagina voor de National Art Gallery in Sofia.