Sofia is een veelzijdige stad wat betreft gebouwen en religie. Je kunt in de compacte stad onder andere een moskee, synagoge, tempels, kerken en kathedralen vinden. Sommige kom je meerdere keren tegen als je een aantal dagen in de stad wandelt. Andere moet je echt naar toe reizen met de taxi, het openbaar vervoer of gewoon lopend.

Religie in Bulgarije

Volgens de meest recente cijfers is 85% van de gelovige bevolking Bulgaars-Orthodox en 12% hangt de islam aan. Het laatste deel bevat meerdere geloven. De bekendste Bulgaars-orthodoxe kerk is de Alexander Nevski Kathdraal. Dit is tevens de meest populaire toeristische trekpleister van de hoofdstad Sofia. In Nederland is er één parochie te vinden in Den Haag. In België in Schaarbeek.

Gebouwen die je niet mag missen

Als je een stedentrip naar Sofia maakt, dan mag je de volgende religieuze gebouwen wat ons betreft niet missen:

Alexander Nevski-kathedraal

De meest bekende kathedraal van Bulgarije staat in het centrum van de stad Sofia. Dit imposante bouwwerk is gebouwd tussen 1892 en 1912 om meer dan tienduizend gevallen soldaten te eren die tijdens de Russisch-Turkse oorlog om zijn gekomen. Deze kathedraal kun je dagelijks bezichtigen, evenals het kleine museum en de catacomben. Voor meer informatie kun je naar onze pagina over de Alexander Nevski-kathedraal gaan.

Banya Bashi Moskee

Als je richting de moskee loopt zie je in de verte al de prachtige tegels die voor het gebouw liggen. De moskee ziet er mooi uit en is zeker het bezichtigen waard. Het is geen grote toeristische trekpleister en er wordt dan ook geen entree gevraagd bij de ingang. Je mag het gebouw bezoeken buiten de gebedstijden. Ook vrouwen zijn welkomen, mits gepast gekleed. Wij vinden dit zeker een bezoekje waard. Meer informatie kun je vinden op de pagina over de Banya Bashi Moskee.

Kerk van Bojana

De Bojanakerk, ook wel Boyana-kerk genoemd, ligt buiten het centrum van de stad. Wij gaan hier meestal met de taxi heen, maar het openbaar vervoer is ook een optie. Lopend is het ongeveer een uur vanaf het centrum. Deze oude kerk met een bijzondere geschiedenis ligt in de wijk Boyana aan de voet van de Vitosha bergketen. Je kunt de kerk bezichtigen binnen de openingstijden. Vanaf de kerk kun je ook een mooie bewegwijzerde wandeling maken in de bergen. Voor de echte avontuurlijke personen: wandel via een zeer stijl pad naar de imposante Boyana waterval. Meer informatie vind je op de pagina over de Kerk van Bojana.

Alle gebouwen

Hieronder staat een lijst met alle gebouwen die met religie te maken hebben. Je kunt deze aanklikken om meer informatie te bekijken en een foto te zien. Ook hebben wij, waar van toepassing, de openingstijden verzamelt.