Je bent hier:

Ivan Vazov nationaal theater

Het wereldberoemde Ivan Vazov nationaal theater in Sofia is het oudste theater van Bulgarije en een van de belangrijkste gebouwen van Sofia. Het gebouw staat midden in het centrum van de stad aangrenzend aan de City Garden, de stedelijke tuinen. Er zijn helaas geen tours door het gebouw. De enige manier om het nationaal theater te bezoeken is door een kaartje te kopen voor een voorstelling. Normale voorstellingen kosten tussen de 4 en 10 lev. De voorstellingen zijn wel in het Bulgaars, maar de ervaring om in een prachtig oud theater te staan met een rijke geschiedenis, is werkelijk onbetaalbaar. Ook het gebouw van de buitenkant en de City Gardens zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Algemeen

Adres: ul. “Dyakon Ignatiy” 5, 1000 Sofia, Bulgarije
Website: www.nationaltheatre.bg
Telefoonnummer:+359 2 811 9227

Vliegen naar Sofia

Als je zin hebt in een leuke stedentrip naar Sofia, dan kun je erg goedkoop vliegen naar deze bestemming vliegen. Een vliegticket naar deze mooie stad kost nooit meer dan 100 euro als je het via de onderstaande button zoekt.  

Hotels in de buurt

Deze bezienswaardigheid ligt in het midden van het centrum van Sofia. Het is daarom ook een hele populaire wijk om een hotel te boeken.

Korte geschiedenis van het Ivan Vazov theater

Het theater werd in 1904 opgericht door artiesten aangesloten bij de Saiza i Smyah. Zij noemden het gebouw simpelweg ‘het nationale theater’. Later kreeg het de toevoeging Ivan Vazov. Dit was een prominente schrijver van het theater. Tussendoor heeft het ook de naam Krastyu Surafov gehad. De naam van Ivan Vazov is echter blijven hangen en is tegenwoordig nog steeds de naam die bij het theater in Sofia hoort. Het eerste toneelstuk dat in het theater werd opgevoerd heette ‘The Outcasts’ (de buitenstaanders) en werd geschreven door – wie anders dan – Ivan Vazov zelf.

Het gebouw van het nationaal theater

Het gebouw is ontworpen in neoklassieke stijl door de wereldberoemde Weense theater-architecten Herman Helmer en Ferdinand Fellner. Het Nationale Theater werd op 3 januari 1907 officieel geopend. In 1923 werd het grotendeels verwoest door een brand tijdens een feest in het gebouw. In 1929 vond de reconstructie plaats onder leiding van de Duitse architect Martin Dülfer.

Wat feitjes..

  • In 1925 was er ook een theaterschool onderdeel van het Ivan Vazov Nationale Theater
  • Er zijn 750 stoelen bij het hoofdpodium
  • 120 zitplaatsen bij het kleinere podium
  • En 70 zitplaatsen op de vierde verdieping
  • Op het 50 lev biljet staat het gebouw afgebeeld
  • De wereldberoemde theaterdirecteur Alexender Morfov is er sinds 1993 de baas. Hij is het creatieve brein achter veel toneelstukken die er worden opgevoerd.
  • De officiële website van het theater in Sofia
  • Online tickets kopen voor voorstellingen

Een bezoekje brengen aan het nationaal theater in Sofia

Helaas. Je mag er niet zomaar naar binnen. Er zijn geen tours, geen Engelstalige bordjes, geen opdringerige verkopers en geen toeristen. Je mag enkel naar binnen als je een voorstelling wilt bezoeken. De voorstellingen zijn allemaal in het Bulgaars. Een kans om in het theater te kijken is echter zeer de moeite waard. Online kun je al een kaartje kopen voor een paar euro per stuk. Als je besluit dit niet te doen, moet je toch eens langs het gebouw lopen en een drankje doen in de City Gardens.

Laatste nieuws