Een verslag van ons bezoek
Op ongeveer een half uur rijden vanaf het centrum van de stad ligt de grote hondenkennel van AR Sofia. Deze organisatie zet zich al jaren in voor de honden in het land. De honden worden van straat gehaald, door mensen gebracht of zelfs midden in de nacht voor het hek gezet… Ze hebben ook een uitgebreid castratie- en sterilisatieprogramma. Hier hopen zij er voor te zorgen dat het aantal zwerfhonden op termijn gaat afnemen in de stad. Wij zijn al jaren bevriend met deze kennel, omdat de honden- en kattenkennel bij ons in de buurt in Nederland meehelpt om honden te herplaatsen. Onze eigen hond, Eddie, komt ook uit deze Bulgaarse hondenkennel. Wij brengen tijdens onze stedentrip naar Sofia dus regelmatig een bezoek aan deze kennel. Hieronder lees je onze ervaringen.


Over AR Sofia
Animal Rescue Sofia is een jonge Bulgaarse organisatie gestart door een groep vrijwilligers. Zij hebben allemaal hetzelfde doel: Het zwerfhonden en zwerfkatten probleem in Sofia verhelpen. De groep runt een grote kennel voor honden die geen thuis meer hebben. Dit noemen zij The Farm. In het Nederlands betekent dit De Boerderij. In de kennel hebben zij ook een kliniek voor honden. Hier voeren zij allerlei medische ingrepen uit, zoals gratis vlooien behandelingen voor de zwerfhonden, maar ook voor honden die wel een eigenaar hebben. De volgende drie speerpunten vinden zij belangrijk:
- Zij streven er naar om goede en verantwoordelijke baasjes te vinden voor de honden en katten. Zij zoeken een nieuw thuis in Bulgarije en andere landen binnen Europa. Elke maand worden er gemiddeld 70 honden succesvol herplaatst. Totaal hebben zij voor bijna 5000 honden een nieuw thuis gevonden.
- AR Sofia doet hun best om stress bij de honden en katten te herkennen en te verhelpen, maar de middelen zijn erg beperkt. Bijna elke dag komen er honden en katten bij die mishandeld of gewond zijn.
- Voor honden die in roedels op straat leven hanteren zij de catch-neuter-return Dit betekent dat de honden van straat gehaald worden, verzorgd worden, geholpen worden en daarna teruggeplaatst worden in de roedel. Dit doen zij allemaal gratis om er voor te zorgen dat er op termijn minder zwerfhonden bijkomen.
Donaties
AR Sofia is volledig afhankelijk van donaties. De Bulgaarse overheid heeft geen subsidie over voor het onderhouden van de kennel. Mocht je dit toevallig lezen en een hond uit deze kennel geadopteerd hebben, dan heb je ook mee geholpen aan het onderhoud van The Farm in Bulgarije. Een deel van de adoptiebijdrage gaat namelijk direct terug naar de hondenkennel in Sofia.
Een grote droom van de vrijwilligers is het starten van The Ranch. Een plek waar mishandelde en verwaarloosde apen, paarden en andere boerderijdieren de rest van hun leven in vrede door kunnen brengen. Dit is er op het moment nog niet in Bulgarije. Doneren aan deze stichting kan altijd via de officiële website.
Locatie
Een bezoek brengen aan AR Sofia is voor iedereen goed mogelijk. Het beste kun je van tevoren een bericht sturen naar de stichting zelf.
Tot 2013 waren de vrijwilligers actief bij de Bogrov Municipal Shelter. Hier konden zij echter niet uitvoeren wat zij wilden. Ze hadden op het begin de grootste moeite om alle honden te voorzien van vaccinaties en de noodzakelijk behandeling. Vanaf 2010 namen zij dan ook het volledige management over van de gemeente. Wat volgde was een periode van heel veel drukte, maar ook heel veel liefde, aldus de eigenaar. Er werden speciale schoolprogramma’s opgezet en er kwamen jaarlijks honderden vrijwilligers langs om de honden te verzorgen en aandacht te geven. In 2014 werd na een korte periode van donaties verzamelen op een nieuwe plek The Farm gebouwd. Hier hoopt AR Sofia voor altijd te blijven. Wij zijn ook meerdere malen bij deze nieuwe boerderij geweest.
Ons bezoek
Onze liefde voor Sofia is eigenlijk ontstaan nadat wij een keer wilden gaan kijken waar onze eigen hond vandaan kwam. Wij boekten onze eerste reis naar Sofia en vlogen via Eindhoven naar Sofia toe. Het appartement boekten wij bij Booking.com voor een zeer schappelijke prijs. Het Apartment September (aanrader) lag toevallig zeer centraal in de stad, maar wij gingen eigenlijk alleen maar voor AR Sofia. We zijn wel de stad gaan verkennen tijdens deze citytrip. Wij zijn hierdoor direct verliefd geworden op Sofia.
Met de taxi naar de kennel
Met hulp van de Sofia taxi-app zochten we een taxi. Gelukkig konden wij met de app van tevoren invoeren waar we wilden zijn, want de taxichauffeur wist zelf niet waar AR Sofia precies was. De rit duurde ongeveer een half uur en kostte ons 8 euro totaal. Voor ons was het 2 euro per persoon. De weg was goed te doen, maar het laatste stuk naar de kennel zat wel vol met hobbels.
Aangekomen bij de kennel
Eenmaal aangekomen werden we al begroet door een vrolijke groep honden die rondom de boerderij rondloopt. Deze lopen niet binnen de hekken van AR Sofia, maar worden wel verzorgd en dagelijks gevoerd door de vrijwilligers. Prima omgeving voor de honden, omdat er (op de vrijwilligers na) geen verkeer is. Na even knuffelen met deze honden liepen we naar binnen.


Van tevoren hadden we verwacht dat de leefsituatie van de honden en de algemene gesteldheid van de kennel redelijk slecht zou zijn. Als je denkt aan een kennel in Bulgarije, dan verwacht je niet dezelfde omstandigheden als in Nederland. Gelukkig viel het best wel heel erg mee.
De kennel
Het terrein is erg groot en goed onderhouden. In het midden staat een groot gebouw met daarin veel honden. Dit gebouw is het centrale gebouw van het terrein. Rondom het gebouw zijn de uitloophokken van de honden. Zij kunnen zelf kiezen om buiten te gaan zitten of om naar binnen te gaan. Binnen hebben zij allemaal een eigen mand met een kleedje. Toen wij er rondliepen werden de kleedjes verschoont en de hokken schoongemaakt.
Omdat wij van tevoren hadden aangegeven langs te willen komen, was het personeel op de hoogte van ons bezoek. In ons reisgezelschap was ook een medewerker aanwezig van de hondenkennel in Nederland waar de honden ook naar toe gaan om herplaatst te worden. Ook iemand die vrijwillig bij de kattenkennel in Nederland werkt was met ons mee. Mede hierdoor werden wij met open armen ontvangen. We mochten in alle gebouwen kijken en overal rondlopen. Van dit aanbod hebben we dan ook goed gebruik gemaakt.
Eerst zijn we in het grote centrale gebouw een kijkje wezen nemen. De honden kwamen vrolijk op ons af en we hadden de grootste moeite om ze niet allemaal mee naar huis te nemen.
Een aantal sfeerfoto’s
De schrijnende gevallen
Rondom het terrein zijn allemaal velden gemaakt waar een aantal speciale gevallen zitten. Dit zijn honden die niet in een roedel kunnen leven of die er qua gezondheid erg slecht aan toe zijn. Zij krijgen daar alle ruimte om de rest van hun leven te blijven. AR Sofia slaapt namelijk zo min mogelijk (liever geen) honden in. Een aantal honden die in Nederland allang van de dierenarts een spuitje hadden gehad, worden hier in leven gehouden, verzorgd en met rust gelaten waar nodig. Dit vonden wij aan wel heel erg zielig om te zien, omdat van twee honden de kwaliteit van leven niet zo hoog meer was. Aan de andere kant werden ook deze twee honden tot in de puntjes verzorgd, zodat zij met weinig pijn verder konden leven.
Een praatje met de eigenaar
Na een rondje of tien over het terrein heen en door de gebouwen, kwam de eigenaar speciaal voor ons nog even langs. Samen met zijn vrouw Nadia runt hij de hondenkennel. Wij hebben hem het hemd van het lijf gevraagd. Van de geschiedenis van de kennel, tot overheidssubsidie en hoe de honden bij de kennel terecht zijn gekomen.
De overheid werkte in het verleden voornamelijk met dodingsstations. Hier werden dagelijks honden die niet meer welkom waren in de samenleving gedood aan de lopende band. De gemeente Sofia erkent het zwerfhondenprobleem wel, maar geeft hier geen subsidie voor. AR Sofia moet het dus echt doen van donaties en vrijwilligers.
Zijn grote droom is om naast de hondenkennel een groot stuk land te kopen om een paarden, apen en boerderijdieren kennel op te zetten. Wij hopen dat dit gaat lukken.
Conclusie
Van tevoren hadden we aan de ene kant heel veel zin om bij de hondenkennel van Sofia te gaan kijken. Aan de andere kant vonden we het toch wel een beladen bezoek. We hadden verwacht veel zielige honden aan te treffen in een slecht onderhouden omgeving. Het tegenovergestelde troffen we gelukkig aan. De kennel voldoet op een aantal punten zeker niet aan de Nederlandse standaarden, maar het is ook totaal niet slecht. De honden worden goed verzorgd en er is een eigen dierenarts op het terrein aanwezig. Een grote groep vrijwilligers helpt dagelijks mee met de schoonmaak, maar besteden ook aandacht aan de honden zelf. Toen wij er liepen waren er zo’n 10 vrijwilligers alleen maar bezig om de honden uit te laten. Erg leuk om te zien.
De eigenaar vertelde ons dat het nu nog een rustige tijd was, maar dat er soms nog wel 150 honden meer zitten. Dan is het wel heel hard werken om alle honden te verzorgen en te voorzien van medicatie. Het werk (herplaatsen van honden) wat onder andere de Nederlandse kennels zoals de Ovidefarm in Rijnsaterwoude doet is daarom van erg groot belang voor AR Sofia.
Al met al vonden we het een zeer indrukwekkend en geslaagd bezoek aan de kennel. Over een aantal weken gaan wij nogmaals een kijkje nemen, omdat we dan toevallig weer even in Sofia zijn.