De geschiedenis van Sofia Zoo
De Sofia dierentuin begon in het park van het voormalig koninklijk paleis. De belangrijkste attractie was de Monniksgier, die alleen voorkomt in Eurazië. Deze zat in een grote kooi in de paleistuinen. De dierencollectie breidde zich al snel uit met fazanten en herten. De tuin vulde zich rap en was al snel te klein voor de dieren. Er was geen plek meer voor de bruine beer en er moest dus actie worden genomen. Tsaar Ferdinand van Bulgarije wees een groot stuk land aan waar de Sofia Zoo wel uit kon breiden. Op de locatie van de voormalige botanische tuinen van Sofia moest de grootste dierentuin van het land komen.
Een nieuwe locatie
Op de nieuwe locatie kon de dierentuin zich snel uitbreiden. Er kwam zowel lokale als buitenlandse dieren bij. In 1892 kon het park zelfs twee leeuwen verwelkomen. Het zelfde jaar nog kregen deze leeuwen een kind. Tussen 1893 en 1895 werden er nieuwe kooien en gebouwen bijgebouwd in de dierentuin van Sofia, waardoor de nieuwe locatie ook weer te klein werd. In 1982 kocht de dierentuin een groot stuk grond in het centrum van de stad. Dit is nog steeds de huidige locatie van Sofia Zoo.
De dieren in Sofia Zoo
Herbivoren
Een herbivoor wordt ook wel planteneter genoemd. Planteneters komen in Sofia Zoo veelvuldig voor. De bekendste herbivoren in de Bulgaarse dierentuin zijn de Aziatische olifant, witte neushoorn en het nijlpaard. Naast deze herbivoren kom je in Sofia Zoo ook tegen:
- Rode kangoeroe
- Mara (knaagdier)
- Addax
- Wilde kameel
- Lama
- Burchell’s Zebra
- Watusirund
Primaten
Primaten worden ook wel opperdieren genoemd. Het is in de dierenwereld een onderdeel van de zoogdieren, waartoe alle (half)apen worden gerekend. In Sofia Zoo heb je speciale binnen- en buitenverblijven voor apen. Je kunt beiden verblijven tijdens openingstijden bezoeken. De volgende primaten kom je tegen in Sofia Zoo.
- Bruine kapucijnaap
- Vari (ook wel bonte maki)
- Gibbon uit Zuidoost Azië
- Dwergzijdeaap
- Witgezichtoeistiti
- Ringstaartmaki
- Gewoon penseelaapje
- Mantelbaviaan
- Hoelmans
- Wanderoe
Carnivoren
In tegenstelling tot de herbivoren leven de carnivoren van voornamelijk vlees. Carnivoren in Sofia Zoo krijgen dagelijks vers vlees van de verzorgers. De volgende carnivoren leven in de Bulgaarse dierentuin:
- Kinkajoe
- Afrikaanse Leeuw
- Amur Tijger
- Perzische panter
- Panter
- Jaguar
- Puma
- Eurazië Lynx
- Serval
- Beer
- Moeraskat
Vogels
Vogels en in het bijzonder roofvogels vormen een belangrijke attractie in de dierentuin. Het park begon ooit met de monniksgier en sindsdien zijn er veel soorten vogels in Sofia Zoo bijgekomen. Als je door de dierentuin wandelt kom je de volgende vogelsoorten tegen:
- Oeraluil
- Vale gier
- Aasgier
- Oehoes
- Kerkuil
- Bosuil
- Steenarend
- Havik
- Torenvalk
- Raaf
Aquarium
Ook vissen kom je tegen in het bescheiden aquarium van de dierentuin. Het is een verzameling van kleurrijke vissen. Onder andere de volgende soorten vissen zitten in het aquarium van de Sofia Zoo:
- Picasso doktervis
- Pincetvis
- Driebandanemoonvis
- Tropheops Red Cheek
- Catfish
- Gele zeilvindoktervis
- Roodbuikpiranha
- Zwaarddrager
- Chitala ornata
- Sailin catfish
Terrarium
In een terrarium wordt kunstmatig een leefomgeving nagebootst met onder andere planten en temperatuurregelaars. In dit soort hokken worden vaak reptielen gehouden, maar ook insecten. In de Sofia dierentuin kom je in het terrarium de volgende diersoorten tegen:
- Nijlkrokodil
- Helmbasiliek
- Groene leguaan
- Watervaraan
- Steppevaraan
- Brilkaaiman
- Dikstaartgekko
- Painted Dragon
- Baardagamen
- Jemenkameleon
Overige faciliteiten
In het park is er ook een gebouw waarin meerdere dierenartsen, die aangesloten zijn bij het park, werken. Hier kun je ook een kijkje nemen. Naast de medische verzorging van de dieren die in Sofia Zoo wonen, doen zij ook veel voor de zwerfdieren in de omgeving.
Hoe kom je in Sofia zoo, Bulgarije?
Openbaar vervoer
De dierentuin kun je bereiken met het openbaar vervoer. Buslijnen 120, 122, 102, 93, 88, 83, 64, 67, 66 en 10 komen langs een van de twee ingangen van het park. De hoofdingang van het park kan worden bereikt met bus 102 en bus 67. Je stapt dan uit bij bul. Simeonovkso Shose. De meeste buschauffeurs kunnen een seintje geven als je vraagt naar Sofia Zoo. Let wel op de hoofdingang in 2016 en misschien wel een deel van 2017 onder constructie is.
De zijingang van het park kun je vinden op str. Srebarna 1. Je kan daar komen met de bussen 120, 122, 93, 88, 83, 64, 66 en 10. Deze stoppen allemaal voor de ticketverkoop.
Taxi
Met de taxi sta je binnen 20 minuten vanaf centrum Sofia (Vitosha Boulevard) voor de hoofdingang van Sofia Zoo. De meeste taxichauffeurs weten de weg naar de Zoo, maar een straatnaam van één van de ingangen kan zeker geen kwaad. Voor dit ritje ben je vaak rond de 3 á 4 euro kwijt.
Wandelend
Vanaf de hoofdstraat middenin het centrum kun je ook wandeland naar de dierentuin gaan. Je loopt dan door de buitenwijken van Sofia en door drie bijzonder mooie parken. Je bent er ongeveer een uur aan kwijt.
Openingstijden Sofia Zoo
De dierentuin is het gehele jaar door geopend. De algemene openingstijden zijn van 08:00-17:00 , maar de ticketverkoop sluit al om 16:00 lokale tijd. Er wordt vriendelijk verzocht om ook echt om 17:00 uit het park te zijn. De gebouwen, waar onder andere de primaten, tijgers, panters, vissen en reptielen, sluiten iedere dag om 16:30. Als je een bezoekje wilt brengen aan de dierenkliniek, dan kan dat alleen van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 16:30.
Kosten
Een entreeticket is bijzonder goedkoop. Je betaalt namelijk als volwassene slechts 4 leva (omgerekend met de koers van 2016 is dat slechts 2 euro). Alle entreeprijzen op een rijtje:
Individueel
- Kinderen tot 2 jaar oud: gratis
- Van 3 tot 18 jaar oud: 2 leva (ongeveer 1 euro)
- Ouder dan 18 jaar: 4 leva (ongeveer 2 euro)
- Gepensioneerden: 1 lev (ongeveer 50 cent)
- Gehandicapten: 1 lev (ongeveer 50 cent)
- Jaarkaart Sofia Zoo: 50 leva (ongeveer 25 euro)
Grotere groepen van 15 of meer personen
- Voor het groepshoofd: gratis
- Kinderen tot 3 jaar: gratis
- Van 3 tot 18 jaar oud: 1 lev (ongeveer 50ct)
- Ouder dan 18 jaar: 3 leva (ongeveer 1,50)
Als je een speciale toegangsprijs wilt anders dan het vaste volwassentarief, dan moet je een document meenemen met je leeftijd en eventueel handicaps. Kinderen jonger dan 12 jaar oud moeten door een volwassene worden begeleid in Sofia Zoo.
Belangrijke websites